im in luff with bumblebee AND bumblebee do luff me »

Tuesday, April 20, 2010

rape / rogol

oleh kerana sedang stadi subject criminal law, xsalah kot if kite share the info ;)

bley korang teman stadi. ;)

according to penal code (kanun keseksaan) section 375, rogol terbahagi kepada 2 jenis.

  • dengan kebenaran *consent*
  • dengan kebenaran, tapi dalam paksaan.
section 375(a) & 375(b)
  • tanpa kebenaran & kerelaan, secara pakse *macam case yang biase, contoh, tarik masuk semak. rogol truss*
section 375(c) & 375(d) & 375(e) & 375(f) & 375(g)
  • dengan kebenaran tapi kebenaran diberi scra paksarela.
  • (c), takot, contoh, diugut dgn pisau atau sebarang senjata. so dat gurl bg sebabkan takot dicedera, disebakan takot tercedera, die tak melawan.
  • (c) salah anggap, contoh, bomoh tu cakap if xbuat seks with him, akan mati or ade consequences yang burukk akan berlaku. tapi, if bomoh tu cakap kalo xbuat seks ngan die, dat gurl takkan cantik, there is no rape.
  • (d) buat seks ngan sum1 yang disangka husband atau sesape yg dy bagi kebenaran. tapi walhalnye, dat guy bukan her husband or anyone yang she will give consent pon.
  • (e)tak faham ape itu seks, contoh, die taktau pon yang die sedang di rogol or dat guy sedang having seks with her, dalam 1 case, mak bawak her dotter tuk dapatkan treatment, dat mum xfaham bout the treatment, tapi dun mind if it cured her dotter. and dat gurl ingatkan sexual intercource yang di buat tu adalah surgical operation.
  • (f),sex yang diberi kebenaran kerana diugut untuk turunkan pangkat seseorang or positionnye. contoh, maid kena rogol ngan employernye. maid bg kebenaran sbb takot dibuang kerja.
  • (g)apabila lelaki membuat hubungan seks dgn pompuan umur 16 taun kebawah. it's a rape walopon dat gurl bagi kebenaran sepenuhnye. tak bolih ye. ;)

17 comments:

~LoVE PiNk~ said...

nice info...
kita minat gk law ni..
tp penin2 skit klu da bnyk sgt section..=)

Matt said...

fenin2 dgn law ni, ni baru bab rogol je huhu..

saRafaDzil + . + said...

luvpink: hehehe. taw xpe. naik sewel duk hafal section2 ne. ;)

matt:hehehhe. if minat bley kot. tp pening tu wajiblahh. hee

The Wan And Only said...

tq 4 the info :)

saRafaDzil + . + said...

samew samew

eQuRlz said...

thankz for this info :)

saRafaDzil + . + said...

welkaminggg

Stargone said...

Hukuman untuk si perogol ni pulak? kalau aku sepak terajang perogol sampai nyawa-nyawa ikan apa pulak hukuman aku mungkin kena?

c.i said...

waa..bagus lawyer to be ni..keep it up

saRafaDzil + . + said...

hukuman plak fall under 376
*penjara 2o tahun + sebatan

Chaon Cornerz said...

banyak law2 yang orang tak paham dan taktau.. info berguna nie..

saRafaDzil + . + said...

a'ah. btol tu. dats y la ramai yg main buat je. kdg2 bile blaja ne bru dapat tao. ;)

Encik aMin said...

patut buat hukum sula jek...huhu... :p

CikLilyPutih said...

banyaknya info. kene pahamkan betul2 nie

ielamorry said...

terima kasih untuk posting ini~

saya dah faham dah sal rogol ni :)

haha. good info kan :)

saRafaDzil + . + said...

same2. welkaming. ;)

Orked Asmira said...

biasa mangsa rogol takut utk terus bt report polis. bila dah pregnant, br la nk bt report atas desakan org keliling. kalau usia mangsa antara 17 thn semasa dirogol, apa hukuman keatas perogol?

Newer Post Older Post Home